Laurens Tromer zorgt op EK bijna voor een verrassing


Wellicht had de nummer 38 van de wereld Pär Gerrell, voordat hij vorige week aan het EK in het Russische Jekaterinenburg begon, nooit van Laurens Tromer(20) gehoord. Dat is voorbij, want de mondiale nummer 453, met Schiedamse roots, hield hem tot 3-3 bij en was dicht bij een stunt.

Eerder die week had hij zijn visitekaartje afgegeven door het grote aandeel, dat hij had in de promotie van het Nederlands team, met oud-Scyedam-speler Rajko Gommers, naar de tweede divisie. Gerrell was dus gewaarschuwd. Temeer omdat hij eerder de Belgische legende Saive uit het toernooi gespeeld had.

Tromer hield de Zweed lang bij om pas in een zinderende zevende game, waarin hij zelfs op match-point kwam, met 11-13 te capituleren. Dat belooft wat voor de toekomst. Daarvoor legde hij bij het toen nog niet met Korenbeurs gefuseerde NOAD en aangestuurd door Anton Pleysier, de basis. Vervolgens maakte hij de overstap naar TOGB en speelde vanaf 2007 bij het Rotterdamse FVT waarmee hij landskampioen werd. Inmiddels is hij een VWO-diploma rijker, verhuisde naar sportcentrum Papendal, studeert nog volop, speelt bij het Duitse SV Siek en traint, na het vertrek van sterke trainingspartners uit Papendal, in Denemarken, waar hij zich maandag weer meldde.

Overigens maakt succes hem niet overmoedig. “Eén zwaluw maakt geen lente”, probeert hij zijn opvallende optreden te relativeren. “De reacties waren leuk, maar om blijvend in beeld te komen, moet ik nog wat meer resultaten neerzetten.” En daar gaat hij gezien zijn passie en inzet zeker voor zorgen.

Bron:  Nieuwe Stadsblad – Gered Verver – 05-10-2015