Goede start Nederlandse spelers in Hongarije

Woensdag 29 januari begon een 8-koppige delegatie aan het ITTF Challenge toernooi in Szombathey (Hongarije). Vier spelers komen naast het regulier toernooi ook uit in het toernooi Onder 21, Britt Eerland is in dit toernooi zelfs direct geplaatst voor de hoofdronde. In het reguliere toernooi is Li Jiao als eerste geplaatst voor het hoofdtoernooi en zij behoort hiermee tot de favorieten voor de titel in Hongarije.

Onder 21
Het toernooi Onder 21 begon goed voor de Nederlandse spelers. Laurens Tromer (als tweede geplaatst in groep 11) wist zijn beide partijen te winnen. Tegen Alexandru Manole (Roe) stond hij geen game af (3-0) en tegen Mate Bruckner (Hon) moest hij slechts één game afstaan (3-1). Op de tweede wedstrijddag verloor hij echter zijn laatste partij tegen Mino Simovic (Kroatië, als eerste geplaatst in de poule) in drie games.  Hiermee eindigt Tromer als tweede in zijn poule.

Ook Ewout Oostwouder begon goed aan zijn toernooi. In zijn eerste wedstrijd won hij in vier games van Ilija Maistorovic (Ser) en in zijn tweede wedstrijd won hij met dezelfde cijfers van Calum Main (Sco). Ewout, als tweede geplaatst in de poule, stond in zijn laatste poulewedstrijd tegenover de nummer één geplaatst in groep 12 Nandor Ecseki (Hon). Deze wedstrijd ging met 1-3 verloren, waardoor de Nederlander als tweede eindigt in zijn poule.

Rajko Gommers is de derde speler die uitkomt in het toernooi Onder 21. Rajko startte sterk met tweemaal een 3-0 overwinning op zowel Espen Flaglien (Nor) en Nikita Yaruchin (Rus). Net als Tromer en Oostwouder als tweede geplaatst in zijn groep en speelde hij in de laatste wedstrijd tegen de nummer één uit de poule, Florent Lambiet (Bel).  Ook deze wedstrijd was een prooi voor Gommers (3-1), waardoor hij zich als groepshoofd direct plaatst voor de hoofdronde van het toernooi Onder 21.

Kwalificaties hoofdtoernooi
Naast Gommers, Tromer en Oostwouder komen ook Britt Eerland, Linda Creemers en Suzanne Dieker uit in de kwalificaties van het hoofdtoernooi.  Britt Eerland kende een goede start. Met twee overwinningen, 4-2 tegen Anelia Lupulesku en 4-0 tegen Daria Chernova (Rus), maakte ze haar status als eerste geplaatst in het groep waar. Als groepshoofd is zij direct geplaatst voor het hoofdtoernooi en voegt zij zich bij Li Jiao.

Linda Creemers wist op de eerste toernooidag haar eerste wedstrijd tegen Nathalie Marchettie (Bel) met 4-3, maar verloor haar tweede wedstrijd tegen Ekaterina Guseva (Rus) met 2-4. Creemers is als eerste geplaatst in haar poule en is met een overwinning in de laatste wedstrijd nog niet verzekerd van een plaats in de hoofdronde.

Suzanne Dieker kende een minder goede start. De speelster, als 3de geplaatste in groep 21, verloor in haar eerste partij met 0-4 van Sarah de Nutte (Lux) en daarna met 1-4 van Alexa Szvitacs (Hon). In haar laatste partij tegen Margarita Fetuhhina (Rus) kan zij enkel nog de eer redden.

De heren kenden in het hoofdtoernooi een mindere start dan in het toernooi Onder 21. Ewout Oostwouder verloor zijn eerste partij tegen Kirill Gerassimenko (Kaz) met 1-4, waardoor hij zijn tweede partij moet winnen om nog zich te houden op de hoofdronde. Laurens Tromer speelde twee maal het maximale aantal games. In zijn eerste wedstrijd verloor hij met 3-4 van Alessandro Bacicchi (Ita) en in zijn tweede wedstrijd won hij met 4-3 van Tomislav Kolarek (Kro) (wrl 135). Hiermee eindigt Tromer voorlopig op een tweede plaats in zijn poule. Rajko Gommers begon met 3-4 verlies tegen Jesper Hedlund (Zwe). In zijn tweede partij staat hij tegenover Janos Jakab (Hon).

Alle uitslagen zijn terug te vinden op de website van de ITTF. Daarnaast zijn de wedstrijden ook live te volgen via itTV.

Bron: NTTB – 31 januari 2014