Li Jiao in nieuwe rol tijdens EK teams

Tijdens het EK voor teams, dat van 24 t/m 28 september in Lissabon plaatsvindt, zal Li Jiao in actie komen in een nieuwe rol. Het EK is het eerste grote toernooi waarbij Li Jiao als coach van de herenploeg optreedt en is het eerste grote toernooi sinds het WK 2012 waarbij de Nederlandse heren in actie komen. In overleg met Directeur Tafeltennis Achim Sialino en NOC*NSF is besloten dat Li Jiao tijdens dit EK niet het damesteam zal aanvoeren als kopvrouw. De speelster zal echter zal echter incidenteel, en wanneer de dames bondscoach dit wenselijk acht, in actie komen in het damesteam. Deze keuze is gemaakt met het oog op het behalen van een klassering bij de beste 14 teams en de kwalificatie voor de Europese Spelen in juni 2015 in Baku.

Heren starten EK in 3de categorie
Door het uitblijven van deelname aan mondiale toernooien in de afgelopen jaren, zal het herenteam starten in de 3de categorie. Volgens Li Jiao is dit een goede kans voor de heren: “Het is goed dat de spelers moeten laten zien om op eigen kracht te kunnen promoveren naar de 2de categorie. Promoveren is tijdens dit toernooi het voornaamste doel, mochten we geen zware loting treffen.”

De nieuwe herenbondscoach komt met vier spelers in actie in Portugal. “Ewout Oostwouder, Rajko Gommers, Laurens Tromer en Martin Khatchanov vormen het team tijdens het EK. De spelers hebben de afgelopen tijd  laten zien dat ze het verdienen om aan een groot toernooi mee te mogen deelnemen. Voor de heren, en mij, is het EK een nieuwe ervaring in een nieuwe rol, erg spannend maar voor ons allemaal leerzaam. Als team moeten we er staan tijdens het EK, daar hebben wij de afgelopen weken ook naartoe gewerkt.”

Bondscoach Timina kiest voor vernieuwd team
Door de goede resultaten op het WK wil bondscoach Elena Timina om met een iets ander team af reizen naar Portugal. Timina: “Er zijn twee redenen waarom we voor dit besluit zijn gegaan. Jiao staat op dit moment, met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen 2016, hoog op de wereldranglijst mede dankzij haar uitstekende optreden tijdens het WK. Bij een EK kan Li Jiao haar positie nauwelijks verbeteren, zij loopt eerder kans speelsters tegen te komen die haar waardevolle punten kunnen kosten. De tweede reden is dat wij de komende generatie een kans willen geven ook in een verantwoordelijke rol een groot internationaal toernooi te spelen.”

Met de komende generatie bedoelt Timina de speelsters Li Jie (30) en Britt Eerland (20). Beide speelsters kunnen tijdens het EK laten zien hoe zij met de druk van een dragende rol om kunnen gaan. Timina: “Een nieuwe rol voor beide speelsters, wat een goede les kan zijn richting de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.” Het team bestaat uit vijf speelsters, vier speelsters zullen het basisteam vormen. Door de zwangerschap van Linda Creemers en de blessure van Kim Vermaas moest de bondscoach kiezen voor een iets andere invulling van het team. “Li Jiao is dit EK geen vaste speelster van het team, maar zal in de cruciale wedstrijden het team aanvullen. Naast Li Jie en Britt Eerland vormen Rianne van Duin en Yana Timina het team in Portugal.”

Het doel van de bondscoach is door de andere samenstelling van het team bijgesteld. “Dit jaar gaan we tijdens het EK voor de kwalificatie voor de Europese Spelen in Baku (top 14). Wanneer we bij de beste acht teams eindigen zou dat fantastisch zijn, maar met dit team is dat geen doel. We gaan voor het opdoen van ervaring voor de jonge speelsters is een belangrijke rol binnen het team.”

Heren en dames oefenen in Culemborg
Beide selecties spelen voor zij naar Portugal vertrekken nog een oefenwedstrijd. Op dinsdag 16 september staan de heren van coach Li Jiao tegenover een team bestaande uit internationale sparringpartners. De dames spelen op woensdag 17 september tegen de selectie van Luxemburg. De wedstrijden worden gespeeld bij TTV Gispen in Culemborg en beginnen op beide dagen om 19.00 uur. Meer informatie over deze wedstrijden is te vinden op www.ttvgispen.nl.

Nederlandse delegatie in Lissabon
Naast de beide teams zullen er meer Nederlanders in actie komen en aanwezig zijn tijdens het EK in Portugal. De paramedische begeleiding van het team is in handen van Merel van Raamt (Sport Medisch Centrum Papendal). Antoinette de Jong zal als teammanager optreden,  Directeur Tafeltennis Achim Sialino treedt op als Chef d’Equipe en samen met Hoofdbestuurslid Jan Simons is hij delegate vanuit de NTTB. Wim van Breenen, Hoofdbestuurslid marketing en communicatie, zal ook  aanwezig zijn in Portugal. Daarnaast zijn Ronald Kramer (voorzitter ETTU), Igor Heller (voorzitter rankingcommitee ETTU) en Emie Dekker (ETTU technical committee) eveneens aanwezig in Portugal. Ook scheidsrechters Freddy van Oostenbrugge en Michel de Vries en deputy referee Albert Rooijmans spelen tijdens het EK een actieve rol.

Bron: NTTB – 21 augustus 2014